Czekolada w kuchni przepisy

Czekolada jest drinkiem z najbardziej modnych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, przedstawia się ją w wielu możliwościach. W niemal wszystkim sklepie można uzyskać wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Popularna jest jednocześnie czekolada mleczna jak również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której uwalnia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, i w sukcesu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w relacje z tego który produkt chce się uzyskać. Miazga jest mielona znacznie w procesie automatycznym. Po wejściu tych procesów posiada ona osobę sypką, którą nazywa się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na ciepło jak a na mokro. Proces konszowania na sucho jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i jedyny połysk.